Bonnie Garmus - Minden kémia

10:11:00 PM



Itt az idő, hogy te is megismerkedj a végtelenül okos és szórakoztató Elizabeth Zott-tal, aki egy cseppet sem átlagos nő. Elizabeth egyszerre tudós, nő, édesanya, és egyben tévésztár, aki mélyről indult ‘60-as évek Amerikájában, de kitartásával és eltökéltségével sokra vitte. Tarts velünk te is a Minden kémia turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott különleges regény egy példányát!

Bonnie Garmus - Minden kémia

Kiadó

Libri Kiadó, 2022

Oldalszám

440

Fordító

Goitein Veronika

Önálló regény

.

Fülszöveg

Elizabeth ​Zott nem egy átlagos nő. Sőt, biztosan kikérné magának, ha bárki úgy gondolná, hogy létezik átlagos nő. De a 60-as években a Hastings Kutatóintézet csupa férfiból álló tudóscsapatának igen ódivatú fogalmai vannak a nemek egyenlőségéről. A kivétel Calvin Evans, a magányos, zseniális, Nobel-díjra jelölt mizantróp, aki beleszeret Elizabeth elméjébe… is. Csodásan működik köztük a kémia. Csakhogy az élet ugyanúgy kiszámíthatatlan, mint a tudomány. Elizabeth néhány évvel később már egyedülálló anyaként próbál boldogulni, és bár nem tervezte, de tévésztár lesz: ő vezeti Amerika legkedveltebb főzőműsorát, a Finom falatok hatkort. Forradalmi, különc hozzáállása a főzéshez („elegyítsünk egy evőkanál ecetsavat egy csipet nátrium-kloriddal”) rengeteg rajongót szerez. De ennek nem mindenki örül. Elizabeth Zott ugyanis nemcsak főzni tanítja a nőket, hanem arra bátorítja őket, hogy igenis borítsák fel a status quót. Ismerd meg te is a különc tudós nőt, aki mindig vállalja önmagát!


Az általam oly annyira gyűlölt kémia új köntösben


Lehet, hogy már meséltem itt a blogon, de elképesztően nem szerettem a kémiát a szakközépiskolában. Hozzájárult ehhez az, hogy egy kemény és szigorú kémiatanárunk volt, aki eléggé lekezelően bánt a diákokkal. Sajnos én nem konyítottam annyira a kémiához, így bármikor felszólított csak makogtam, és annyira gyorsan haladtunk, hogy időm se volt felvenni a fonalat. Szerencsére csak egy (vagy két?) évig tanultunk kémiát, de nem egyszer álltam a bukás közeli állapothoz. Mindig megszereztem a kettest, de folyamatosan stresszeltem azon, hogy megtanuljam a kémiai vegyületekkel való egyenleteket, a különböző kémiai kötéseket, és úgy általánosságban mindent. Nem értettem. Nem magyarázták el jól, csak számonkérés volt, és semmi sikerélmény. 

Szóval én és a kémia nem állunk annyira közel egymáshoz, ezért erősen komfortzónából való kilépés volt, hogy beválasztottam ezt a könyvet, aminek a címében is benne van a rettegett KÉMIA szó. Szerettem volna megérteni, hogy mit érez egy kémikus, milyen lehet az élete egy kutatóintézetben dolgozó nőnek. És amit kaptam, az több volt mint csak a kémia. 

Elizabeth Zott, a Minden kémia főszereplője egy kivételesen okos, és talpraesett nő, akiről olvasni nagyon szórakoztató és egyben végtelenül tanulságos volt. Zott a '60-as évek Amerikájában próbál egy férfiak által uralt pályán megélni, de ez nem egyszerű. Azok az évek nem azok az évek, amikor egy nő magas pozícióba kerülhet, a nőknek ekkoriban a konyhában volt a helyük a tűzhely mellett. Egy nőnek házasságban kell élnia a férfival, akit szeret, közös gyermekük házasságban szülessen meg, hiszen a nő feladata a háziasszony szerep. Etetni a férfit, etetni a gyereket, ellátni a háztartási teendőket és csöndben maradni. Elizabeth abszolút nem illeszkedik bele ebbe a sztereotípiába. Amikor munkahelyi zaklatás éri, akkor szembeszáll elkövetőjével, amikor munkahelyi inzultus éri felemeli a szavát. Védi a nőket, védi az érdekeit, és nem fogja be a száját. 





Feminista főhősnő evezőpadban 



Imádtam Zott pimaszságát, elhivatottságát, és céltudatosságát, amivel igazi példaképpé vált a számomra. Elizabeth a Hastings intézetben szinte egyedüli kutatónőként próbál helyt állni, miközben megismerkedik Calvin Evans-szal, aki a Nobel-díj kapujában áll. A nő és a férfi között megvan az a bizonyos kémia, kettőjük kapcsolata nem indul egyszerűen, ellenben lehet drukkolni nekik. Tetszett, hogy a szerelmi szál nagyon emberien van bemutatva, a megismerkedéstől kezdve a kémikus páros életvitelén keresztül. Tetszett, hogy Zott és Evans kölcsönösen inspirálta egymást, és az, hogy ketten együtt vannak, az az egész kutatóintézetet is megdöbbentette, hiszen sütött róluk az érzelem. 

Chris és Elizabeth egy közös kutyát is neveltek, akinek a neve Hatharminc volt (imádtam a kutya nevét,  és ez a név bizony okoz néhány vicces momentumot a könyv során). A kutya támasza lesz Elizabethnek, amikor egyedül kell szembenéznia élete legnagyobb feladatával a kémia mellett. 

– Az evezésben az az érdekes, hogy mindig hátrafelé csinálják – tűnődött dr. Mason. – Mintha a sport arra tanítana bennünket, hogy ne nézzünk túl messzire előre. – Kinyitotta a kocsija ajtaját. – Azt hiszem, az evezés pont olyan, mint a gyereknevelés. Kell hozzá türelem, kitartás, erő és elkötelezettség. És sosem látjuk, merre megyünk, csak azt, hogy hol voltunk már.

Érdekes aspektusa volt a regénynek az, hogy Bonnie Garmus bármiről is ír, elképesztő szenvedéllyel tudja átadni. Ilyen volt a kémia is, amit Elizabeth részéről ismerhetünk meg, de pontosan ilyen volt az evezés is, ami Calvin részéről érkezik a történetbe. Megismerkedhetünk az evezés hatékonyságával, és azzal, hogy ez a sport mennyire kitartásra ösztönzi azokat, akik csinálják. Calvin egy csapatban edz, ahol csak férfiak eveznek, de Elizabeth mégis bekerül ide, és ő is együtt hajt a férfiakkal. Imádtam az evezős részeket, bevallom többször is eveztem a teremben csak ezért, mert azt éreztem, hogy én is csinálni akarom, akárcsak Elizabeth a regényben. (Ok, neki Calvin épített egy házi evezőpadot a lakásukba, nekem csak a teremben lévő jutott...)





Értékelés: 5/5


Az év könyve nálam a Minden kémia, amit biztos, hogy többször is újra fogok olvasni, főleg akkor, ha erőt szeretnék meríteni egy szórakoztató, de zseniálisan okos nő erejéből. Elizabeth Zott elképesztő karakter és bár az egész regény csak kitalált, mégis a kor hangulata és leírásai nagyon is valóságosak. Sajnos elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a szituációk bizony így játszódhattak le, ahogy a regényben meg voltak írva. 

Fontos regény ez a nők szempontjából, de senkit se riasszon el a feminista jelző, én inkább úgy fogalmaznák, hogy ez a regény jól bemutatja az elnyomott nőkért harcoló nőket, akiknek egyik élharcosa a Minden kémia főszereplője. Elizabeth Zott a nyilvánosságot, és a tévét használja ahhoz, hogy a kémiát bevigye a nők életébe, és a kémia mellett a főzéssel párhuzamosan Elizabeth arra is képes, hogy gondolkodni tanítsa a nőket. És ez miért baj? A '60-as években még nem volt annyira elfogadott, hogy egy nőnek saját gondolatai, véleménye van (márpedig a gondolkodó nőknek az van!), szóval Zott-ot veszélyesnek tartották. Sokszor próbálták eltávolítani, mert nem felelt meg a normatíváknak, a társadalmi elvárosoknak, pedig ő semmit sem akart, csak annyit, hogy a nők harcoljanak az igazukért. Legyen szó a karrierjükről, a kapcsolataikról, vagy éppen a véleményük kifejezéséről. 

A szerelem, és a kémia mellett szó esik a történetben a női barátságokról, a gyászfeldolgozásról, de a család és a múlt árnyaival is találkozhatunk, ráadásul van egy-két olyan szál is Bonnie Garmus regényében, amire csak a könyv végén derül fény, így bőven izgulhatunk a szereplőkért. Végig izgalmas volt a Minden kémia, és ha hiszitek, ha nem, rettentő szórakoztató. Hangosan kacarásztam rajta, mert van egy fanyar stílusa Elizabeth-nek, de még Hatharminc, azaz a kutya is kapott kommentárt, és ez sok mókás pillanatot okozott. 

A Minden kémia csodálatos egyvelege az olyan fikciós regényeknek, amik akár lehetnének valóságosak is, az összes szereplőjükkel és helyzetükkel. Bonnie Garmus stílusa szórakoztató, és nem gondoltam volna, hogy egy kémiával kapcsolatos regény vált ki belőle ennyi izgatottságot. Olvassátok el ti is bátran! 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Elizabeth Zott remekelt a konyhában és a kémiában is. Most olyan kémiai Nobel-díjasok nevére vagyunk kíváncsiak, akik szintén valami kivételes kémiával kapcsolatos dologban értek el áttörést, és ezért elismerést kaptak. Minden blogon találsz egy kis segítségét, a te dolgod az lesz, hogy beírd a kémiai Nobel-díjas tudós nevét a Rafflecopter dobozba. A turné végén te is megnyerheted a Minden kémia című regényt. 

A növényi festékanyagok, különösen a klorofill tanulmányozásáért kapott Nobel-díjat. Ki volt ő? 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A turnéban résztvevő bloggerek

11.06. Zakkant olvas
11.18. Csak olvass!
11.20. A Szofisztikált macska



Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe