A.M.Howell - A száz óra háza

10:14:00 PM



A.M.Howell neve nem ismeretlen a magyar olvasóknak, hiszen már két könyve is megjelent magyarul a Manó Könyveknél. Az írónő most is egy különleges ifjúsági történetet álmodott meg, aminek főszereplője egy talpraesett lány, egy csacsogó papagáj és egy misztikus régi ház, ami órákkal van megtöltve. Tarts velünk és a Blogturné három bloggerével és ismerd meg a misztikus házat, ami ketyegő órákkal van megtöltve, és ahol Helena és órásmester édesapja feladata, hogy egyetlen egy óra se álljon meg.

A.M.Howell - A száz óra háza

Kiadó

Manó Könyvek, 2024

Oldalszám

336

Fordító

Cséplő Noémi

Önálló regény  


.

Fülszöveg


1905. június Helena élete egyik pillanatról a másikra a feje tetejére áll, amikor váratlanul Cambridge-be, a híres egyetemvárosba költöznek, mert az édesapja óraművesnek szegődött egy különös, ám nagyon gazdag ember hátborzongató házában. Egy házban, ahol az órák uralkodnak. És egyiknek sem szabad megállnia… soha. Egy talpraesett gyerekcsapat, egy beszélő papagáj, lenyűgöző találmányok, és egy titok, amely három család életét is tönkreteheti.


Izgalmas ifjúsági regény ketyegő órákkal



Nem olvastam még semmit sem A.M Howelltől, de már szemet vetettem rá, amikor megjelent Az elveszett titkok kertje és a Titkos csillagvizsgáló. Ezek alapján olyan írónak tűnt, aki érdekes, tanulságos és kicsit misztikus ifjúsági regényeket ír, és ez a megérzésem be is jött. A száz óra háza izgalmas volt, ráadásul tele volt fontos tanulságokkal, amiket felnőttként is jó volt olvasni, hiába szólt a fiatalabb olvasóknak. 

A száz óra háza nagyon érdekes indul, hiszen megismerkedhetünk Helenával, aki édesapjával él és Orbit névre hallgató papagájával él. A történetbe akkor csöppenünk bele, amikor Helena édesapja aláírja Mr. Westcott megbízási szerződését, hogy odaköltöznek Cambridge-be, hogy a férfi ott tartsa karban Mr. Westcott házában ketyegő órákat. Helena édesapja órásmester ugyanis, de szeretne kicsit jobb körülményeket teremteni lányának, így elszegődik bentlakással Mr. Westcotthoz, akiről kiderül, hogy órákat gyűjt. A feladat egyszerű: Helena és édesapja ott lakva a gazdag férfinél Cambridge-ben karban tartja a házban található órákat. Ez nem tűnik bonyolultnak, ám a szerződés nagyon szigorú. Egyetlen egy órának sem szabad megállnia, mert ha így történik, akkor Helena és édesapja szó szerint mindenüket elvesztik. 

A kislány és édesapja bízik abban, hogy nem lesz a feladat bonyolult, ketten elbírnak azzal a néhány órával, ami Mr. Westcott házában található és annyi pénzt gyűjtenek, hogy később nyugodtan élhetnek. Helena édesanyja ugyanis már nincs velük, így a férfi egyedül próbál helyt állni. Helenában azonban ott a félelem, hogy nem lesz egyszerű London után egy egyetemvárosban élni, és persze izgul azért is, hogy nehogy megálljon egy óra is, mert akkor földönfutók lesznek. A kislány ezért félelmekkel szorongatja papagája kalitkáját és lép be a gazdag Mr. Westcott házába édesapjával az első munkanapon. 

Szerencséjére itt megismerkedik az egyetemista Stanlay-vel, aki ellátja a ház ügyes-bajos teendőit. Mr. Westcottról közben kiderül, hogy egy bogaras férfi, aki tényleg megszállottan gyűjti az órákat, és fanatikusan ügyel arra, hogy minden órája járjon. A férfi minden álló nap óraszemlét tart, amin húga Katherine is részt vesz. Helena az egyik óraszemle alatt fura rajzokat talál a házban. A rajzok repülőgépeket ábrázolnak, majd feltűnik neki egy kislány a házban. Helena megismerkedik Fiúval, aki bár lányként született, mégis fiú ruhákban jár napközben és erre jó oka van. Fiúról kiderül, hogy egyébként Mr. Westcott lánya, akit Stanley tanít matematikára, fizikára és mindenféle cseppet sem nőies tantárgyra. 

Barátság, gyászfeldolgozás, család fontossága 



Helena szép lassan összebarátkozik Fiúval (aki egyébként Florence), akitől sok mindent megtud az előző órásmesterről is, akinek nem sikerült sokáig húznia házban, mert megállt egy óra és ettől Mr. Westcott annyira bepánikolt, hogy kilakoltatta a Fox családot. Helena megpróbál rájönni, hogy miből is ered az az óramánia, és hogyan segíthetne édesapjának, hogy ne betegedjen bele a sok teendőbe az órák körül. Közben a Westcott családról is súlyos titkok derülnek ki, de Helena igazán elszánt így nem adja fel a kutakodást arra, hogy rájöjjön, hogy mitől is ilyen Mr. Westcott és mi fűzi a ketyegő masinákhoz. 

Helena és Fiú a kutatkodás közben összebarátkoznak, és együtt próbálják kideríteni, hogy mi történt az előző ott élő családdal, és pontosan mi is történt Fiú édesanyjával, és testvérével. Miközben Helena próbálja összetenni a mozaikdarabokat papagája Orbit is segít neki madár módjára. A papagáj ugyanis nagyon érzékeny az emberek reakcióira, és bár nem tud sok szót, mégis ki tudja fejezni magát. 

Orbithoz, a papagájhoz különleges kapcsolat fűzi Helenát, hiszen a madár édesanyja emlékét őrzi, hiszen a nő tanította meg beszélni, így Orbit az ő hangját utánozva beszél. Mivel Helena anyukája már jó pár éve nincs velük, így az egyetelen emléke az édesanyjáról a papagáj, így nagyon fontos, hogy Orbitot sose veszítse el. 


Egyébként megannyi furcsaság lengi körbe a cambridge-i házat, az órás szobákat, az ott megforduló embereket, és a különleges és bogaras családot is, de miközben mindent megtudunk szépen lassan, rengeteg tanulságot is magunkba szippanthatunk a család fontosságáról, a gyászfeldolgozásról, és a barátság erejéről is. 








Értékelés: 5/4



Kedves és kellően izgalmas történet volt A száz óra háza megspékelve egy kis 1900-as évek technikai vívmányok korával és némi társadalom kritikával is. Összetett történet volt A.M. Howell regénye, sokkal több gondolkoznivaló van benne, mint azt elsőre gondoltam volna, de ez egyáltalán nem baj. Helena olyan karakter volt, akinek lehetett drukkolni, Florence az elején nem volt szimpatikus, de a végére nagyon a szívemhez nőtt, főleg mikor megtudtam a családja teljes történetét. 

Érdekes volt arról olvasni, hogy mi foglalkoztatta az akkori tizenéves korosztályt, és mennyire fontos volt, hogy egy lány mit szeretne kezdeni az életével. Akkoriban még nem volt opció az egyetem, de még az sem, hogy egy nő részt vegyen a repülőgép tervezésben, de Howell regényének lány főszereplői előtt nincs lehetetlen és erről jó volt olvasni. 

Fotó: Pinterest



Imádtam az órás részeket a regényben. Sok érdekességet megtudtam az órásmesterségről is Helena apja által, látszott, hogy az írónő rendesen utánajárt a témának (erről az utószóban mesél is egyébként). 

Bár a könyv egyik címkéje a fantasy, ez kevésbé valósult meg, de a regényt átlengente azért egy misztikus aura, amit a fura órák okoztak a regényben, és a rejtély, hogy miért is nem szabad megállniuk. Ez a része tényleg érdekes volt, de azért sejtettem hogy hová fog kifutni a történet. 

A regény egy kicsit hasonlított egyébként nekem Lucy Strange világára (tőle A világítótorony legendáját olvastam), de talán egy fokkal gyermekibb és ártatlanabb kiadásban. 

A kis tinik számára nagyon izgalmas élmény lehet egy ilyen történet, amiben sok érzelem, és tanulság is van. Szívmelengető részekből sem volt hiány, és elég pergős is volt, három ütemben olvastam el nagyjából. Engem felnőttként is lekötött, szívből ajánlom A száz óra házát a 12-14 éves korosztály számára. Én örülök, hogy ezzel a történettel vetettem bele magam Howell egyedi világába, a másik két regényét is szeretném majd elolvasni, mert ez az 1900-as évekbeli világ sok érdekességet rejt még.  



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Tik-tak, tik-tak. A mostani Rafflecopter játék a különleges órák körül forog. A száz óra háza című regényben sok különleges óra szerepet kap, hiszen Helena és édesapja Mr. Westcott a szenvedélyes óragyűjtő házába költözik, ahol segítenek a férfi összegyűjtött óráit felügyelni, hogy azok ne álljanak meg. A turné játékában mindhárom állomáson látni fogtok egy különleges órát, és egy kis leírást hozzá. A te feladatod az lesz, hogy megírd, hogy pontosan ki viselte az órát, így a turné végén megnyerheted a kiadó által felajánlott könyvet. 


Az én feladványom: 


Az órák “Mona Lisája” névként is emlegetik ezt a zsebórát, amit 44 évig készítettek annak a francia királynénak, aki kicsapongó életviteléről (és arról is, hogy miatta tört ki a francia szabadságharc) volt ismert. Az órát állítólag a svéd Axel von Fersen gróftól kapta, aki a királyné titkos szerelme volt. Ki hordta a szoknyája zsebében ezt az órát anno? 




 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





A turnéban résztvevő bloggerek 


06.27. Zakkant olvas
07.01. Könyv és más


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe