Amalie Howard - Bosszú ​öt lépésben

10:01:00 PM


A régenskorszak szerelmeseinek újabb kalandot tartogat Amalie Howard első magyarul megjelent kötete a Lampion könyvek gondozásában. Gyere és tarts bloggereinkkel Ela fondorlatos sakkjátszámájában, melynek a végén a kiadó jóvoltából nyereménykönyvvel is gazdagodhatsz!

Amalie Howard - Bosszú ​öt lépésben

Kiadó

Lampion Könyvek, 2024

Oldalszám

376

Fordító

Nánási Yvette

Önálló kötet 


.

Fülszöveg


A bosszú a nyitólépés. A szerelem a végjáték. 

Három évvel ezelőtt Elát a legjobb barátnője szemrebbenés nélkül elárulta egy fiúért. Elát megszégyenítették, és egy távoli lányneveldébe száműzték, a jóhíre romokban hever. A most tizennyolc éves lány merész tervet kovácsol, hogy kiegyenlítse a számlát. Gazdag örökösnőnek adja ki magát, és elvegyül a londoni arisztokrata társaságban. Ám amikor újra találkozik a fiúval, akibe titkon mindig is szerelmes volt, el kell döntenie, mi legyen a következő lépés: üsse le a királynőt, vagyis álljon bosszút álnok barátnőjén, vagy inkább hódítsa meg a király szívét?


100% Bridgerton-vibe


A Bridgerton 3. évadának várakozása közben futott be Amalie Howard ifjúsági könyve, a Bosszú öt lépésben, amire már megjelenés előtt felfigyeltem. Tetszett a borító, és nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lesz az élfestett változat. Mikor kézhez kaptam rögtön láttam, hogy nagyon szép kiadással van dolgom, reméltem, hogy a beltartalom is ehhez igazodik. 

A történet főszereplője Lady Ela Dalvik, aki Lyra Whitley-ként él immáron. A lány nemrég érkezett Londonba, hogy megkezdje kicsit megkésett báli szezonját, mint új lány a társaságban. Lady Birdie vezeti be őt a társaságba, abba a társaságba, aminek egykoron a tagja volt. Lyra ugyanis egykoron Lady Ela néven előkelő és fontos tagja volt a fiatal nemesi társaságnak, de egy botrány miatt el kellett menekülnie. Ela 15 éves volt, amikor legjobb barátnője botrányba keverte, megszégyenítve ártatlanságát, így a lányt egy neveldébe száműzték. Ela itt tervezi meg a bosszúját, amit teljesen percről-perce, mozzanatról-mozzanatra felvázol magának. 

Átváltozik Lyra Whitleyvé, aki új lány a városban, így a társaság extra érdeklődéssel fogadja. Egykori barátnője Poppy is próbál Lyra / Ela közelébe kerülni, mert riválist lát benne. Poppy ugyanis szeretne Keston hercegének felesége lenni, ezen ügyködik már három éve, amióta Ela eltűnt a színről, ám senki sem sejti, hogy Ela visszatért, és Lyraként bosszút forral. 

Egy kicsit hihetetlennek tűnik a történet, és fura belegondolni, hogy három év alatt valaki annyit változzon, hogy ne ismerjék fel, de ettől eltekintve ez tipikus filmes/könyves fordulat. mellett azért szórakoztató maradt a könyv. Amalie Howard regénye szerencsére már az első oldalon nagy betűkkel felhívja az olvasók figyelmét, hogy történelmi hűséget ne várjunk, de nem is ez a történet erőssége. Sokkal inkább az intrikus, és pletykás előkelő társaságon van a hangsúly, és persze Ela / Lyra lépésein, ami olyan mint egy sakkjátszma.

forrás: Pinterest



A sakknak sok jelentősége van a regényben, Lyra pedig sakkjátszmaszerűen megtervezett bosszúja tényleg úgy halad, ahogy azt a lány reméli, ám az érzelmek azért megnehezítik a dolgokat. Főleg az a része, amiben Poppy mellett Keston megleckéztetése van. Keston ugyanis egykoron nagyon fontos volt Lyra számára, de a fiú is elhitte Poppy mesterkedését, így megszakította a lánnyal a kapcsolatot a botrány után. Viszont amikor Lyra újra a fiú közelébe kerül a régi érzelmek újra utat törtnek a szívében, és úgy tűnik a fiú számára nem közömbös a környék "új" lánya sem.  

A regényben egyébként a jelen eseményei mellett elolvashatjuk, hogy mi történt 3 éven keresztül Elával a lányneveldében, kikkel ismerkedett meg ott, kivel kötött életreszóló barátságot, ki segítette őt, és hogyan tervelte ki a bosszúja öt lépését. Voltak fontos tanulságok a lány életében az itt töltött időnek, a bosszún kívül a saját maga megismerése, és az életnek fontos momentumain is el tudott itt gondolkozni. Megacélozta magát, és tényleg olyan bosszút forralt, ami zseniális fordulatokat tartogatott végig a könyvben. 

Természetesen a bosszúja egyik fő célpontja Poppy volt, a nyafogós, féltékeny ex-barátnője, aki egyáltalán nem szimpatikus karakter, így olvasóként drukkoltam is Lyrának, hogy tegyen jó alá :) Voltak nagyon vicces részek, és tényleg mesterien is volt minden tervelve. Lyra nem hülye lány, de azért az érzelmei neki is voltak, így amikor Keston hercegéhez egyre közelebb és közelebb kerül az ő tervei is meginganak...

Volt egy két furcsaság a könyvben, például szóba kerültek a marslakók (wtf! 1814-ben ezek nem igazán voltak még képben), és az is fura volt, hogy Ela/Lyra hogyan nem bukott le ennyi időn keresztül, de ettől függetlenül pörgős és gyorsan olvasható nyári regény a Bosszú öt lépésben. Hozta a Bridgerton sorozatok és könyvek világát, a báli hangulatot, és nekem ez nagyon tetszett. 

Kellemesen vitriolos párbeszédekkel, Lyra/Ela kellő öniróniával és bosszújával, a régenskori angliai eli minden bájával, és kellékével. Imádtam a ruhák leírását, Lyra indiai származása révén nagyjából Kate Sheffieldet képzeltem el a Bridgerton második évadából. Csodásak voltak a leírások, így mindig nagyon jól el tudtam képzelni, hogy milyen szépen tündökölt a bálokon a lány. Bálokból pedig nem volt hiány. A régenskori London elképesztően pörgős mindennapokat élt, így jó volt beletekinteni egy tényleg elfoglalt lány mindennapjaiba, ahol teadélutánok, bálok, süteményezések, hangversenyek, tematikus estek váltogatják egymást. 

Keston és Lyra/Ela között szikrák pattogtak végig a regényben, de sok erotikus részt nem kaptak, így simán olvasható tinik számára is a regény, nem lesz benne semmi spice rész, csak lányos ábrándozás egy-egy feltűrt ingujjról, vagy kigombolt és ledobott kabátról. 









Értékelés: 5/4


Kellemes kis nyári olvasmány a Bosszú öt lépésben, de nem várjatok semmi egetrengető dolgot tőle. Szórakoztató és könnyed, igazi strandos olvasmány, ami hozza a Bridgerton-vibe-ot. Rengeteg csodás ruhaleírással és az aktuális báli szezon érdekességeiről, megspékelve és sok-sok intrikával és pletykával. 

Lyra/Ela karaktere elég összetett, jó kis jellemfejlődése van a regényben, egy okosan megtervezett bosszúhadjárattal karöltve. Volt bőven konfliktus a regényben, és jutott bőven szórakoztató karakter is. 

Keston hercege igazi női szívek meghódítója az egzotikus külsejével, nemesi rangjával. Keson húga Zenobia igazi fiatal hercegnő, akinek van esze, és humora is. Lyra/Ela összebarátkozik még Rosalinda-val, aki szintén a lány a hatása nagy változáson megy keresztül. Ela komornája Sally is nagyon jó karakter volt, de az idősebb pártfogó hölgyek is szórakoztatóak voltak a maguk naivitásukkal. 

Sok olyan karakter volt a regényben, aki valamelyik rasszhoz tartozott, ez amolyan Netflixes húzás, nagyon keveredtek a különböző nemzetiségű emberek a regényben, de hát Amalia Howard nem ígér történelmi hűséget, és nem is baj. Engem ezek a dolgok nem zavartak, a nemi és a faji hovatartozás abszolút másodlagos volt a könyvben, de az is, hogy ki kihez vonzódott. A regény fő mozgatórugója úgyis Lyra/Ela bosszúja volt számomra, ami tökéletes meg volt tervezve, lehetett izgulni, hogy mennyire sikerül végrehajtania, és végre megtorolni az őt ért súlyos arculcsapást. Annyit elmondhatok, hogy bőven tartogat izgalmakat a regény ebből a szempontból. 

Ha egy szórakoztató olvasmányt keresel, ami hozza a Bridgerton világát, de túlzott erotika/romantika nélkül, akkor a Bosszú öt lépésben jó választás lesz! 



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték

A történet szerves része a sakk, így ahhoz, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a nyereménykönyvünket, ehhez a játékhoz kapcsolódó feladatot kell megoldanotok. Minden állomáson egy képet láthattok egy sakkbáburól. A feladat az, hogy felismerjétek és megírjátok nekünk a bábu nevét.





Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek 


08/07 - Kitablar
08/13 - Dreamworld
08/15 - Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 



Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe