Philip Fracassi - Fiúk ​a völgyből

11:06:00 PM



Az Agave könyvkiadó jóvoltából egy igazán borzongató történet juthatott el hozzánk magyar nyelven. A Fiúk a völgyből nemcsak a pokoli, hanem az emberi gonoszt is bemutatja. Ezúttal három bloggerünkkel követheted végig a völgyben élő fiúk menekülését a gonosz elől. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Philip Fracassi - Fiúk ​a völgyből

Kiadó

Agave Könyvek, 2024

Oldalszám

384

Fordító

Uram Tamás

Önálló kötet 


.

Fülszöveg


Szent ​Vince Fiúárvaház. A századfordulón. 

Pennsylvania állam egy eldugott völgyében. Harminc fiú dolgozik, tanul és gyakorolja vallását itt, maroknyi pap figyelő tekintetétől kísérve. 

Peter Barlow, aki gyerekkorában, brutális családi tragédia folytán veszítette el a szüleit, egy új életet alakított ki magának az intézet falai között. Immár a felnőttkor küszöbén, az árvák nagycsaládjának tagjaként barátokra tett szert, és a jövőjét tervezgeti. Mígnem egy viharos éjszakán kis csapat férfi kér bebocsátást: súlyos sebesültet hoznak magukkal, akinek összevagdosott testén sátánista szimbólumok éktelenkednek. A sebesült férfi halálával ősi, gonosz erő szabadul el, fertőzésként megtelepedve az árvaházban és a benne lakó gyerekekben. A fiúk egy részének viselkedése megváltozik, csoportok jönnek létre. Ki-ki oldalt választ. Azután egyikük szörnyű halált hal. Peternek és a szívéhez közel állóknak hamarosan abban a tudatban kell dönteniük a két oldal között, hogy az életük – és talán halhatatlan lelkük – forog kockán. 

A Fiúk a völgyből mesterien kivitelezett történet a felnőtté válásról Philip Fracassi tollából, akit sokan már most az évtized nagy új horrorírójaként tartanak számon.


Ördögűzés egy gyerekekkel teli árvaházban


Volt egy erős megérzésem, hogy Philip Fracassi regénye brutálisan jó lesz, és büszkén jelentem be, hogy nem is tévedtem nagyot. Már a fülszöveg is sokat ígér, baljós és félelmetes, de ez még csak a felszín. Ennél sokkal súlyosabb és kegyetlenebb dolgok bújnak meg a könyv lapjai között. 

A századfordulón járunk Amerikában az ősz közepén, itt ismerjük meg az árvaházat és egyik mesélőnket Petert. Peter édesapja öngyilkos lett, miután megölte édesanyját, így a fiú az árvaházba kerül és itt nevelkedik. Az árvaházat papok vezetik, akik a gyerekeket munkára kötelezik, de közben igyekeznek papi oktatásban is részesíteni a fiúkat. Harminc fiúból Peter az egyik legidősebb, pont abban a korban van, amikor rá kellene lépnie a felnőtté válás útján eldöntve, hogy a papi hivatást választja, vagy éli tovább a mindennapi emberek életét. Peter bizonytalan, de hisz istenben, de szerelmes is egy Grace nevű lányba. Grace az árvaháztól nem messze él, Peter és a papok odajárnak ételért, húsért. Peter és Grace leveleznek, könyveket cserélgetnek, világi dolgokról mesélnek egymásnak, amíg a fiú ott van. 

Peter mellett megismerjük Davidet, a másik "rezidens" nagyfiút, aki Peterrel egy idős és a fiúk felnéznek rá. A két fiú bár nem mindenben ért egyet, és nem mindig ugyanúgy gondolkodnak az egyházról, az árvaházat vezető papokról, de kitartanak egymás mellett és egyengetik a fiatalabb fiúk életét. És ebből a fiatal fiúból 28 is van rajtuk kívül az árvaházban. Egy éjjel azonban megváltozik minden, és ez örökre megpecsételi a fiúk sorsát. 

Egy éjjel a helyi seriff és emberei egy sérültet hoznak az árvaházba, bízva abban, hogy az ott élő papok segítenek rajta. A férfiról nem sok minden derül ki, de súlyos sérülése van, és a seriff és emberei elmondása alapján egy sátánista szertartáson szerezte, ami nem messze történt a várostól. A szertartásnak a rend őrei vetettek véget, de amit ott láttak, azt nem felejtik el sohasem. A sebesült furán viselkedik, Poole atya az árvaház vezetője és Andrew atya (aki egyébként Peter "pótapja") ellátja a férfit, majd rájönnek, hogy itt nagyon gonosz dologról van szó. Ördögűzést kísérelnek meg, de az egész nem úgy sül el, ahogy azt a papok, vagy a rend őrei várják. Tragédia történik, de miután mindenki megnyugszik, az élet úgy tűnik, hogy a szokásos mederben zajlik tovább az árvaházban. 






A papok ugyanolyan kegyetlenséggel viselkednek a gyerekek, a kaja szokásosan ugyanolyan kevés és rossz, a munka pedig amit a mezőn és az állatok körül kell eltölteni a kicsiktől a nagyokig ugyanolyan fárasztó. A gyerekek azonban nem panaszkodnak, de egyre közelebb a tél, és egyre nyomasztóbb a hangulat. Látja ezt Peter is, és érzi David is. Amikor az egyik gyereket büntetésként leküldik a verembe (ez egy az udvarra ásott földbevájt gödör), az olvasó is érzi, hogy ez a hely el van átkozva. 

Fracassi mesterien teremti meg a feszültséget az árvák között, az árvák és a papok között, de még a papok és papok között is. Nagyon izgalmas volt az ördögűzős rész, ami beindítja az egész regény cselekményét. A gonosz erő, amit a regényben ábrázol az író elképesztően trükkösen vonja magához közel az árvaház lakóit, legyen szó gyerekekről, vagy papokról. Végig félelmetes tudott maradni a kötet, mert a gonosz csak elvétve jelenik meg benne, de mégis ott van a lapok között, hiszen a gyerekek nem tudják elkerülni a megszállást, de azt, hogy kiket és mikor ragad el a sötétség az kegyetlenül van bemutatva. Rengeteg olyan súlyos dolog történik az ördögűzés éjszakája után, ami gyomorforgatóan kegyetlen, és ehhez tökéletes helyszínt biztosít a zord árvaház. 

A gonosz sokkal emberibb arcot visel, mint az várjuk


Fracassi a természetfeletti gonosz ábrázolása mellett sokat foglalkozik az árvaházban nevelkedő fiúk kapcsolataival is. Megismerhetjük Byront, Timet, az ikreket, és látjuk David és Peter barátságának alakulását is, ahogy egyre jobban durvulnak el az események és a fiúknak meg kell küzdeni a gonosz által megszállt szereplőkkel. És meg kell mondjam, ezekből elég sok jut a regényben, ahogy halad egyre előre a történet. Persze érezni lehet, hogy ki melyik oldalt erősíti, de még így is fájó volt olvasni néhány fiúról, hogy mire képes a gonosz hatása alatt. 

Természetesen nem csak az ördög, vagy gonosz, vagy hívjuk bárminek jelenléte a legfélelmetesebb ebben a regényben, hanem maga az ember. Az emberi gonoszság. Hogy meddig megyünk el, hogy megőrizzük a saját emberségünket? Mire tud rávenni a gonosz? Mire tud rávenni a Megváltó? Kinek jön el előbb a megváltás? Annak, aki a gonoszhoz pártol, vagy annak, aki Isten szavában bízik? 

Persze ne legyenek illúzióink, ez az egyházi helyszín, és közeg nem a leggyerekbarátabb. Fájó volt olvasni a papok kegyetlenkedéseitől (lásd verem, ahol 24 órát is kint tölthetett egy gyerek étlen-szomjan a fagyban is, hátha tanul a hibájából), vagy éppen az a buta hozzáállás, hogy próbálják eltitkolni a gyerekek elől a történéseket, hátha így egyszerűbb, és nem látjk meg a nyilvánvalót. Megrendítő volt látni, hogy a gyerekek egyáltalán voltak hülyék, hanem elképesztően bátran viselkedtek, és próbálták legyőzni azt a sötét oldalt, ami valószínű, hogy mindegyik emberben ott van, csak nem jön a felszínre, amíg nem hívják, nem irányítják a sötétség erői. 

Ráadásul bár olvasóként sejthetjük, hogy ki az, aki a gonosz oldalára áll, sajnos a szereplők nem mindig jönnek rá erre egyből, és ez teljesen érthető, hiszen a gonosz nehezen ismerhető fel. Az elején főleg nem, hiszen ugyanolyan, mint bármelyik ember....Később pedig mikor már meglátjuk az igazi valóját, talán már késő is.








Értékelés: 5/4.5


Egyszerre volt izgalmas, misztikus és fájdalmas olvasmány a Fiúk a völgyből. Nagyon szurkoltam végig a fiúknak, és bevallom sírva olvastam az utolsó 20 oldalt. A horror műfaj szeretőinek tetszeni fog ez a regény, de talán annyira nem érzékletes a képi világa, mint egy Ördögűzés, vagy Démonok között filmnek, de a hangulat hasonló lesz itt is, feltéve ha jó a képzelőerőnk. 

Fracassi leírásai jók voltak, én simán paráztam olvasás közben, de regény második felében egy ponton nagyon eldurvulnak a dolgok, és onnan mintha nem lett volna megállás. Talán egy-két Peter féle töprengés megállította a véres őrületet, de egyébként kicsit gore-ba csapott át a dolog a papok leölése, gyerekek megcsonkítása között. Van a regényben rengeteg erőszak (főleg gyerekek ellen, olvashatunk családon belüli erőszakról, önbántalmazásról és állatok elleni erőszakról) így tényleg erős idegzetűeknek ajánlott a regény. 

Tényleg sötét, és tényleg drámai, de egy kicsit sajnáltam, hogy nem ismerhettem meg belőle jobban Davidet, vagy éppen Andrew atyát. Johnsson testvérről (aki nem felszentelt pap, csak egy bűntetését töltő elítélt, aki a börtönt cserélte örök szolgálatra a papoknak) derült ki talán a legtöbb dolog, Az ő részei nagyon érdekesek voltak. A férfi megtapasztalta az erőszakot, a bűnt, a börtönt helyett pedig azt hitte, hogy jó lesz az árvaházban szolgálni, de talán nem is tévedhetett nagyobbat. Bár a férfi a gyerekek iránt érez azért szeretetet is, de sajnos a papok arra használják, hogy fegyelmezze a fiúkat, és erejével kell elrettenteni őket. Johnsson gondolataival megismerhetjük a démoni megszállást is egy kicsit közelebbről, engem ezek a részek nagyon érdekeltek, kicsit sajnáltam, hogy nem jutott belőlük több. 

Összességében Fracassi szerintem ezzel a regénnyel nagyon jól bemutatkozott a magyar közönségnek, és én nagyon örülnék, ha lenne még tőle a jövőben lefordított könyv, mert nagyon ígéretesnek tartom. 

A Fiúk a völgyből nagyon erős olvasmány lett, tuti, hogy nem fogom egyhamar elfelejteni az egyes jelenteit. Picit sajnáltam, hogy nem mindegyik karakter kapott több szerepet, és a vége tényleg fájt, de hát én is látom, hogy ez így volt jól megírva. Tényleg ajánlom, hogy aki szereti a félelmetes pszichológiai drámákkal ötvözött misztikus / horrorisztikus sztorikat az vegye kézbe ezt a regényt. 

UI: Ha én ismernék merész forgatókönyvírókat, akkor elküldeném nekik ezt a könyvet, hogy csináljon belőle sorozatot a Netflixre (vagy bárhová!), mert annyi pont van benne, hogy 8-9 erős rész alatt kicsinálja a nézőt is a sztorival. 



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Ezúttal három olyan film címét kell kitalálnotok, amelyben fontos szerepet játszanak a papok, a vallás, az egyház. A képek megbújnak az állomásainkon, akár a gonosz, találjátok meg őket, és írjátok be a film címét a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.





Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway 


A turnéban résztvevő bloggerek 

08. 05. Zakkant olvas
08. 07. Könyv és más


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 




Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe