Stacey Halls - Az Uránia-ház

9:58:00 PM



A Stacey Halls rajongók legnagyobb örömére, a 21. Század Kiadónak hála, az írónőnek egy újabb regénye jelent meg magyarul. Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nők számára. Stacey Halls írásának középpontjában tehát az Uránia-ház áll, mely menedéket kínál a kitaszítottaknak. Egy ház, mely magában hordozza az újrakezdés lehetőségét. Tartsatok velünk, merüljünk el az írónő negyedik magyarul megjelent regényében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

Stacey Halls - Az Uránia-ház

Kiadó

21. Század Kiadó, 2024

Oldalszám

368

Fordító

Simonyi Ágnes

Önálló kötet 


.

Fülszöveg


A ​szabadságnak ára van. 

London, 1847. Alig pár mérföldnyire a várostól, csendes vidéki környezetben készülődés zajlik egy csapat fiatal nő fogadására. Szigorúan titkos, hogy pontosan hol van ez a ház, és a beköltözők nem ismerik egymást. Egy valami azonban közös bennük: mindannyian bukott nők. Az Uránia-ház menedéket kínál prostituáltaknak, piti tolvajoknak, kitaszítottaknak – az újrakezdés lehetőségét. De vajon tudnak-e élni a lakók ezzel a lehetőséggel? Angela Burdett-Coutts, a milliomosnő az Uránia-ház egyik mecénása. Légvonalban nem is olyan messze, Piccadilly környéki otthonában tartózkodik, amikor döbbenetes felfedezést tesz. A férfit, aki tíz évvel ezelőtt zaklatta, szabadlábra helyezték. Angela tudja, csak idő kérdése, hogy a rémálom újrakezdődjön. E nagyon különböző háttérből érkező lányok, asszonyok sorsa egy ponton összekapcsolódik, hogy kiderüljön: a szabadságnak mindig ára van. 

Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nőknek. E könyv lapjain a ház története elevenedik meg.


Bukott nők otthona


Stacey Halls neve egyáltalán nem ismeretlen számomra, és nagyon örülök, hogy a 21. Század Kiadó kiemelten foglalkozik vele, mert az írónő mestere a női karakterek megalkotásának. A boszorkányokról szóló Familiárisok és a kicsit gótikus Mrs. England után most egy kicsit másabb helyszínt és más milyen nőket kapunk. Talán lassabb, és talán kevésbé izgalmas volt Az Uránia-ház, de rengeteg fontos kérdést feszegetett. 

A történet központjában a valóságban Charles Dickens által alapított London mellett található Uránia-ház áll, amit tényleg a híres regényíró alapított. A regény tehát megtörtént eseményekből is táplálkozik, hiszen Dickens otthona tényleg egy igazi menedék volt. Olyan nők kerültek ide, akik a börtönben a jó magaviseletük miatt hamarabb szabadulhatnak. Az Uránia-ház egy menedék volt számukra, ahol megtanulhatták a mindennapi élethez szükséges készségeket (cselédlány és házvezetőnői tudnivalók), (hit)oktatásban részesültek, majd "képzésük" után esélyük volt újrakezdeni az életüket távolt Londontól a világ másik végén pl: Ausztráliában. 

Dickens Angela Burdett-Coutts elképesztően gazdag londoni nő segítségével hozta létre az Uránia-házat (azt nem tudom, hogy ez mennyire hű történetelmileg, de utána kell még nézzek), ahová először egyesével kerülnek a lányok. Betekintést kaphatunk a börtönéletből is, ahol láthatjuk Annie-t és Josephine-t, akik a szabadulásuk előtt esélyt kapnak, hogy az Uránia-házba menjenek. Ezzel végül csak Josephine él, aki beköltözik Martha és a többi lány mellé. Martha érkezik elsőnek a házba, ahol Mrs. Holdsworth látja el a ház felügyeletét. Az egykor börtönben dolgozó nő tisztában van vele, hogy ezek a lányok milyen lelkiállapotban kerülnek ide, de az Uránia-ház nem börtön, bár vannak szabályai. A lányokat megismerve beleláthatunk, hogy mennyire nem egyszerű az élet az 1840-es évek Angliájában, ha valaki nőként boldogulni akar.

A legtöbb lány sorsa már önmagában is megérne egy-egy hosszabb történetet, és egy kicsit úgy éreztem, hogy néha jobban is megismertem volna őket, de mindenkiről nem tudtam meg mindent. Persze mindenkit nagyon sok lett volna bemutatni (néha túlzottan sok szereplő is van a történetben), de néha voltak kérdéseim, és kimondatlan dolgok is a regényben. 

Stacey Halls különböző karaktereket "költöztetett össze" az Uránia-házba, így az ott lévők mindennapjai egyáltalán nem voltak unalmasak. De a lányok élete egyáltalán nem volt egyszerű már eddig sem, így az új életvitelükhöz némelyikük nem tud alkalmazkodni olyan könnyen. Az Uránia-ház nem börtön, de vannak lányok, akik úgy érzik, hogy korlátozzák őket. Persze ezt sokan csak akkor látják be, amikor elszöknek, és újra abban az életben találják magukat, amiből a börtönbe vitték őket. A szabadság nem egyszerű fogalom, de a regényben szereplő nők mindegyikének van köze hozzá. 


Forrás: Goodreads



Angela, a regény másik női szereplője a többi lánytól abban különbözik, hogy rengeteg pénze van, de az élete neki sem egyszerű. Az ő szabadságát egy zaklató korlátozza, aki éveken át üldözte és megkeserítette az életét. Angela a regény elején szembesül azzal, hogy zaklatóját Richard Dunn-t kiengedik a börtönből, így a nőnek újra át kell élnie a régi rettegést és attól fél, hogy újra korlátozzák a szabadságában.  

A regénynek van egy enyhe krimi szála, ami az Angelát zaklató Dunn-hoz kapcsolható, de olvasóként viszonylag gyorsan összerakhatóak a szálak, így katartikus meglepetést számomra nem okozott ez a vonal. Sokkal jobban szerettem az Uránia-házban élő lányok mindennapjairól szóló részeket. Martha, aki eltűnt kishúgát keresi, vagy éppen Josephine, aki megszökése után újra bűnös életet kezd élni. Angela, Martha, Josephine volt a történet három főszereplője, és hármójuk néha bonyolult, néha nagyon emberi kapcsolatai által London minden társadalmi osztályába beleleshetünk olvasóként. 

Nagyon tetszettek a korabeli London leírásai, de a legjobban talán az érdekelt, hogy hogyan dolgoznak a bordélyházakban, hiszen Josephine révén ebbe is beleláthatunk. Ez a munka minden nő számára a legkiszolgáltatottabb mind közül. Sajnos az 1800-as évek közepén nagyon sok nő kényszerült arra, hogy így tartsa fenn magát. Főleg a szegény lányok, akik vidékről jöttek fel, ismerős és segítség nélkül Londonba. Sajnos a legtöbbjük nem talált gyorsan munkát, és az éhség nagy úr.

A másik véglet a londoni arisztokrácia volt a történetben, amihez Angela által jutunk közelebb. A nő nagyszülei és szülei révén sokat örökölt, és bár Angie jótékonykodik a pénzével, de az Uránia-házban élő lányoktól ez az életmód nagyon távol áll.






Értékelés: 5/4


Megint nagyon erős és érdekes női karaktereket ismerhettem meg Stacey Halls által, így az Uránia-ház regény egy különleges olvasnivaló volt. Jó volt megismerni Charles Dickens által alapított ház célját, mindennapjait és az ott nevelkedett lányok életét. A regény végén volt egy érdekes "csattanó", ami azért kicsit meglepett, és morális kérdéseket vetett fel, de ezzel nem volt bajom. 

Az Uránia-ház sok érdekes sorsot tartogat az olvasónak. Jó volt látni, hogy a házvezetőnő életében mit jelentett ez a munka, mit jelentett az oda érkezett lányoknak (újrakezdés? kényszerű aranykalitka?), és mit jelentett a tehetős Angela-nak (elfoglaltság, menekülés a zaklatója elől, úri hobbi?). Angela az elején tartózkodott a lányoktól, majd egy ponton nagyon bevonódott az életükbe, ám egyik sem a legjobb út volt, mint ez be is bizonyosodott a történetből. 

Volt bőven feszültség a regényben, hiszen Richard Dunn a zaklató szolgáltatott meglepetéseket, mindenki számára, de a lányok életében is voltak összetűzések, és jó pár balhé is. Az biztos, hogy nem lehetett unatkozni a történet során, mert mindig történt valami, ami fenn tartotta az érdeklődést, de valahogy mégsem volt annyira pergő és magával ragadó most számomra ez a regény.

Stacey Halls viszont még mindig képes arra, hogy olyan nőkről írjon, akiknek az életébe érdekes legyen betekinteni néhány óra erejéig. Az írónő profi abban, hogy különleges hangulatot teremtsen, miközben egy adott korba és világba kalauzolja az olvasót a regényei lapjai által.  

Ajánlom az Uránia-házat, ha a többi Stacey Halls történet is magával ragadott és érdekel a Dickens korabeli London világa. 



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Az Uránia-ház megnyitása Dickens nevéhez fűződik, így a játékunk is hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 

Az én kérdésem: 1865. június 9-én Dickens egy baleset túlélői között volt. Milyen balesetet úszott meg?



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway 


A turnéban résztvevő bloggerek 


07.25.: Csak olvass!
07.31.: Szembetűnő
08.01.: Readinspo
08.03.: Utószó
08.12.: Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 



Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe